Goedkoop tanken tijdens je autovakantie: tips

auto

Een autovakantie biedt vrijheid en flexibiliteit, maar de kosten van brandstof kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op je benzinekosten, zelfs tijdens een lange reis. In deze blog delen we enkele handige tips om goedkoop te tanken en de beste routes te kiezen, zodat je meer budget overhoudt voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is cruciaal om kosten te besparen tijdens je autovakantie. Begin met het plannen van je route en maak gebruik van online tools en apps om de goedkoopste tankstations langs je route te vinden. Websites zoals Tankpitstop bieden actuele informatie over benzineprijzen in verschillende landen en regio’s, zodat je altijd weet waar je het voordeligst kunt tanken.

Check de benzineprijzen over de grens

Brandstofprijzen kunnen sterk variëren tussen verschillende landen. Als je naar Duitsland reist, is het bijvoorbeeld vaak voordeliger om net over de grens te tanken. In Elten, net over de grens bij Arnhem, kun je vaak goedkoop tanken. Kijk voor de actuele benzineprijs in Elten op benzineprijs Elten. Door slim gebruik te maken van deze prijsverschillen, kun je aanzienlijk besparen op je brandstofkosten.

Gebruik tankapps

Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen om de goedkoopste tankstations in de buurt te vinden. Deze apps geven real-time informatie over de prijzen en locaties van tankstations, zodat je altijd de beste deal kunt vinden. Enkele populaire apps zijn Fuelio, GasBuddy en de ANWB Onderweg app. Installeer een of meerdere van deze apps voordat je vertrekt en check regelmatig de prijzen tijdens je reis.

Rijtips voor een zuiniger verbruik

Naast het vinden van de goedkoopste tankstations, kun je ook besparen door zuiniger te rijden. Hier zijn enkele tips om je brandstofverbruik te verminderen:

Rijd rustig en constant

Hard optrekken en abrupt remmen verhoogt je brandstofverbruik aanzienlijk. Probeer soepel te rijden en houd een constante snelheid aan. Gebruik de cruisecontrol op snelwegen om je snelheid stabiel te houden en brandstof te besparen.

Schakel op tijd

Schakel tijdig naar een hogere versnelling om het toerental van de motor laag te houden. Een lager toerental betekent minder brandstofverbruik. Probeer ook bij het stoppen, zoals bij verkeerslichten, de auto uit te laten rollen in plaats van abrupt te remmen.

Bandenspanning controleren

Zorg ervoor dat je banden op de juiste spanning zijn. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Controleer de bandenspanning regelmatig en pas deze indien nodig aan.

Vermijd overbodige lading

Hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof hij verbruikt. Probeer onnodige spullen thuis te laten en laad alleen wat je echt nodig hebt. Het verminderen van het gewicht van je auto kan een merkbaar verschil maken in je brandstofverbruik.

Gebruik de airconditioning met mate

De airconditioning kan een flinke aanslag zijn op je brandstofverbruik. Gebruik deze alleen wanneer het echt nodig is en overweeg om de ventilatie te gebruiken bij milder weer. Open ramen kunnen ook voor extra luchtweerstand zorgen, dus gebruik deze ook met mate.

Slim tanken tijdens je vakantie

Tijdens je vakantie is het belangrijk om slim te tanken om de kosten laag te houden. Naast het gebruik van apps en websites om goedkope tankstations te vinden, zijn hier nog enkele tips:

Tank buiten de snelwegen

Tankstations langs snelwegen zijn vaak duurder dan die in dorpen en steden. Probeer te tanken in dorpen net buiten de snelweg voor lagere prijzen. Dit kan een klein omweggetje waard zijn voor een aanzienlijke besparing.

Let op de tijd van de dag

Brandstofprijzen kunnen zelfs gedurende de dag fluctueren. In sommige landen, zoals Duitsland, zijn de prijzen vaak lager in de vroege ochtend of late avond. Houd hier rekening mee en plan je tankbeurten op gunstige tijden.

Vermijd tankstations bij toeristische trekpleisters

Tankstations in de buurt van toeristische trekpleisters kunnen hogere prijzen hanteren vanwege de grote vraag. Probeer te tanken voordat je deze gebieden bereikt of rij een stukje verder voor een goedkoper tankstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *